Kompostowniki OKLIN




Skuteczny sposób na usunięcie odpadów biodegradowalnych już w 24h!


Maszyna kompostująca to maszyna zbiornikowa, która dzięki innowacyjnej technologii organicznej, procesowi mieszania oraz temperaturze przetwarza w ciągu 24h odpady biodegradowalne w pre-kompost, redukując ich masę do 90%. Zastosowanie nowoczesnych maszyn kompostujących przyczynia się do znaczącej redukcji kosztów i masy odpadów wytwarzanych w firmie.

Maszyny kompostujace OKLIN w porównaniu do tradycyjnych rozwiązań:

  • są łatwe w obsłudze - praktycznie samoobsługowe
  • zapewniają znacznie krótszy czas kompostowania
  • są ciche w użyciu, nie tworząc uciążliwego hałasu


Bezzapachowe i bezodpadowe rozwiązania kompostujące  


Nowoczesne maszyny kompostujące OKLIN to innowacyjne rozwiązanie w zakresie gospodarki odpadami żywnościowymi, biodegradowalnymi i KAT 3. Seria urządzeń zaprojektowana przez specjalistów / mikrobiologów i inżynierów, dla których odpad to wartościowy surowiec.

Portfolio produktów marki OKLIN to bogaty asortyment urządzeń do kompostowania resztek żywności, odpadów biodegradowalnych i KAT3.

Idealne rozwiązanie dla firm, w których występują bioodpady w każdej ilości od 1-500kg.

Urządzenia Oklin występują w 3 rodzajach :

  • Linia SMART -   Dla małego biznesu, czyli miejsc, w których w ciągu dnia generuje się odpad Bio nie większy niż 5kg. Jest to niewielkich wymiarów urządzenie.
  • Linia BIZNES - dla branży HoReCa, sieci handlowych i przemysłu, czyii miejsc, w których w ciągu dnia wytwarzane są znaczne ilości odpadów żywnościowych, tj. od 80-125kg
  • Linia PROFESSIONAL - Idealne do zastosowań komercyjnych - sieci handlowych, zakładów produkcyjnych, kantyn pracowniczych, czyli miejsc, w których dziennie generowana jest bardzo duża ilość odpadów żywnościowych, tj. 250-1350 kg


Duża gama odpadów biodegradowalnych możliwych do kompostowania (owoce, warzywa, produkty mięsne, ości, miękkie kości, skorupy, żywność płynna, pieczywo, makaron, ziarna, nabiał, słodycze, fusy z kawy, ręczniki papierowe, reklamówki oraz opakowania kompostowalne, inne)
W krótkim czasie wytwarza pre-kompost, możliwy
do dalszego wykorzystania w środowisku
 

Dlaczego OKLIN GG-02/10s?

  • Doskonała alternatywa dla koszy na śmieci czy młynków do zlewu
  • Nie wymaga wstępnej selekcji resztek żywności
  • Odpady nie marnują się w foliowych workach na śmieci
  • Ogranicza nieprzyjemne zapachy związane z rozkładem resztek żywności

 



CO się dzieje z resztkami żywności (bioodpadami) po wrzuceniu do maszyny?


Na resztki wrzucone do maszyny działają trzy rzeczy: temperatura, ruch tj. mieszanie oraz mikroorganizmy AcidUlO@. Dzięki tym czynnikom resztki żywności zostaną przetworzone w pre-kompost. Temperatura służy wstępnemu przygotowaniu resztek i stworzeniu sprzyjających warunków do pracy mikroorganizmów przetwarzających bioodpady na pre-kompost.


Ile resztek żywności może przetworzyć maszyna OKLIN?


W zależności od modelu maszyny 1-125 kg/dzień. To wystarczająco, aby pomieścić bioodpady wytwarzane przez mały punkt gastronomiczny, czy przeciętną rodzinę, a także większy przemysł.


Jakie odpady mogę przetworzyć w maszynie kompostującej?


Do maszyny kompostującej można włożyć wszelkiego rodzaju resztki żywności, które człowiek może strawić, w tym mięso, a także produkty niezdatne do spożycia, np.: zgniłą żywność, drobne miękkie kości (takie jak
z kurczaka) owoce, warzywa, produkty mięsne, ości, skorupy, żywność płynną (np. zupa, gulasz), pieczywo, makaron, ziarna, nabiał, słodycze, fusy z kawy, ręczniki papierowe, a nawet opakowania kompostowalne reklamówki, torebki kompostowalne czy organiczną ściółkę z klatek i kocich kuwet.
 

Jak to możliwe, że maszyna przetwarza mięso?


Sama maszyna nie mogłaby tego zrobić. Możliwość przetworzenia takich odpadów to zasługa specjalnych mikroorganizmów Acidulo@. Dzięki ich obecności maszyna przetwarza na pre-kompost także odpady, z którymi tradycyjne kompostowniki, ani wermikompostowniki sobie nie radzą. Jak to w przyrodzie — specyficzne warunki budują specyficzny ekosystem. OKLIN stwarza warunki, w których da się przetworzyć bioodpady charakterystyczne dla typowego gospodarstwa domowego oraz punktów gastronomicznych i sieci handlowych.


Jakich warunków użytkowania wymaga maszyna kompostująca?


Lokalizacja maszyny kompostującej powinna być wygodna i umożliwiać montaż węża odprowadzające- go. Jak w przypadku innych urządzeń gospodarstwa domowego trzeba pamiętać o dostępie do prądu. Co istotne, maszyna jest hermetyczna, dzięki czemu redukuje niepożądane zapachy.


Czy mikroorganizmy Acidulo@ są bezpieczne? Czy muszę jakoś dbać o nie?


Mikroorganizmy Acidulo@ są w pełni bezpieczne, przetestowane i dopuszczone do użytku. Dostarczane są
w specjalnych wkładach z trocinami, które umieszcza się w maszynie. Jedynie przy pierwszym uruchomieniu maszyny występuje dwutygodniowy okres przystosowania. W tym okresie należy wprowadzać resztki żywności stopniowo, rozpoczynając od ok. 20% mocy maszyny
i zwiększać maksymalnie do pełnej mocy przez okres dwóch tygodni.


Czym róźni się pre-kompost od kompostu?


Ponieważ Acidulo@ pracują szybko i wydajniej, także rezultat ich „pracy” jest stężony. Właśnie dlatego nazywamy go pre-kompostem. Najlepiej zmieszać go
z ziemią w proporcji 1:10 — wówczas świetnie sprawdzi się jako użyźniacz gleby do roślin doniczkowych, na trawniku lub w ogrodzie. Można też zachować pre-kompost na później - wystarczy umieścić go w worku
i szczelnie zamknąć.


Dlaczego warto kompostować?


Kompostowanie to najlepszy sposób, aby zamienić odpady żywnościowe w pre-kompost, wartościowy surowiec do użyźnienia gleby.


MECHANIZM DZIAŁANIA

 

Zbiornik kompostujący

Odpady biodegradowalne umieszczane są w specjalnym zbiorniku, który dodatkowo wyposażony jest w obrotowe łopaty mieszające zawartość, zapewniając odpowiednią cyrkulację i równomierny rozkład


Technologia i Mikroby Acidulo@


Dzięki zastosowaniu unikalnej technologi w połączeniu
z mikrobami Acidulo@ odpady biodegradowalne kompostowane są w zaledwie 24h, jednocześnie zmniejsza się ich masa o 80%-90%. Uzyskany pre-kompost możliwy jest do dalszego wykorzystania.


Higienizacja


W trosce o bezpieczeństwo, temperatura w zbiorniku podnoszona jest do 75 stopni na czas jednej godziny. Ma to na celu wyeliminowanie szkodliwych bakterii zapewniając bezpieczeństwo oraz brak możliwości rozprzestrzeniania się bakterii na zewnątrz.
 

Automatyzacja


Maszyny kompostujące OKLIN GG-30s/ 50s zapewniają naturalny i w pełni zautomatyzowany, praktycznie bezobsługowy proces kompostowania w 24 godziny
 

„Stwórca chciał, aby człowiek korzystał
z przyrody jako rozumny i szlachetny pan i stróż,
a nie jako bezwzględny eksplorator”



Jan Paweł II

Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
3 + 2 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
3 + 2 =